top of page

                        Väittely

Sykin väittelykilpailu on toisen lukiovuoden syksyllä. AI4-kursseilla äänestetään väittelijät koulun kirjastossa pidettävään kilpailuun. Väittelijät saavat aiheensa etukäteen, mutta vasta väittelyn alkaessa he kuulevat, onko heidän tehtävänsä puolustaa vai vastustaa väitettä.

Väittelyssä on vastakkain kaksi osapuolta, joilla on samasta asiasta eri mielipide. Perustelemalla omaa näkemystään väittelijät pyrkivät saamaan yleisön puolelleen. Tavoitteena ei ole päätyä yhteiseen ratkaisuun, vaan päinvastoin yleisö voi lopuksi äänestää siitä, kumpi puoli selviytyi väittelystä voittajana.

Väittely on tehokas tapa harjoitella perustelutekniikkaa. Ajattelutaidot kehittyvät parhaiten silloin, kun väittelijät joutuvat puolustamaan näkemystä, jota he todellisuudessa vastustavat. Innostunutta väittelyä on myös kiinnostavaa seurata.

Aihe kannattaa valita niin, että kumpikin osapuoli voi perustella teesiään uskottavasti eikä väittelyn lopputulos ole aiheen perusteella ennalta selvä. Jos tehtävänä on väitellä siitä, vaikeuttaako ylioppilastutkinto lukion uudistamista, myönteistä vastausta on helpompi puolustaa kuin vastustaa. Kiinnostavampaa olisikin väitellä aiheesta "Ylioppilastutkinnosta pitäisi luopua". 

                                    Ohjeita väittelyyn

Väittely voidaan toteuttaa hyvin monella tavalla. Seuraavat ohjeet sopivat siihen malliin, joka on vakiintunut Sykin lukion väittelyharjoituksiin. 

​​​

  • Muodostakaa väittelypareja tai kolmen opiskelijan ryhmiä. Kun olette saaneet aiheenne, varmistakaa, että olette ymmärtäneet väitteen samalla tavalla. Tarkistakaa, että myös vastapuoli määrittelee käsitteet samalla tavalla.

 

  • Valmistautukaa huolellisesti: Hankkikaa mahdollisimman monipuolisia           väitteenne tueksi. Järkiperusteluiden lisäksi miettikää, minkälaisilla omilla kokemuksilla voitte vakuuttaa vastapuolen ja yleisön. Varautukaa myös kumoamaan vastapuolen perusteluita.

 

  • Sopikaa keskenänne, mistä näkökulmasta kukin pitää aloituspuheenvuoronsa. Yrittäkää löytää riittävän erilaisia lähestymistapoja, joiden pohjalta väittelyä on helppo jatkaa.

 

  • ​Väittelytilanteessa puolustajat esittävät ensin peräkkäin aloituspuheenvuoronsa. Sen jälkeen on vastustajien vuoro. Tässä vaiheessa kaikki väittelijät seisovat. Sopiva pituus aloituspuheenvuorolle on enintään minuutti.   â€‹

  • Aloituspuheenvuorojen jälkeen siirrytään istumaan. Nyt joku väitteen puolustajista käyttää jälleen ensimmäisen puheenvuoron. Sen jälkeen väittely etenee vapaasti: nopeat saavat äänensä kuuluviin. 

  • Käyttäkää konkreettisia esimerkkejä ja yrittäkää tuoda perustelunne arjen tasolle. Puhukaa selvästi ja katsokaa vastapuolta silmiin; innostus saa näkyä. Napakka esiintyminen ei saisi kuitenkaan vaikuttaa vihamieliseltä. Kuvaileva kieli ja huumori ovat tehokkaita tapoja saada yleisö puolelleen. Myös

                                       kannattaa käyttää.

​

  • Kun väittely on päättynyt, yleisö kommentoi väittelyn kulkua, nostaa esiin ansiokkaita perusteluja ja  

Sykin väittelykilpailun finaalissa on lopulta vastakkain vain kaksi väittelijää. Aloituspuheenvuorojen aikana väittelijät seisovat. Tässä on alkamassa väittely aiheesta Globalisaatio on hyväksi suomalaiselle kulttuurille.

taitavaa retoriikan käyttöä. Väittelijät voivat myös itse arvioida, mitä vastapuolen väitteitä oli vaikea kumota. Lopuksi väittelijöiden voi olla vapauttavaa kertoa, mitä mieltä he todellisuudessa ovat aiheesta.

bottom of page